«Μια σειρά ζητημάτων που έχουν τεθεί από κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς δεν έχουν τύχει κυβερνητικής απάντησης», σχολίασε ο Τρ. Αλεξιάδης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, στην Ολομέλεια της Βουλής.
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου με φορολογικές διατάξεις και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφων Αλεξιάδης αρχικά αναφέρθηκε στο πολύ σημαντικό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας, που εκπέμπει με τη συναίνεσή της επί των διατάξεων του νομοσχεδίου σχεδόν σύσσωμη η Βουλή, στη μάχη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
Στη συνέχεια ζήτησε απαντήσεις από το Οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, για το πώς θα αντιμετωπίσει το τεράστιο έλλειμμα των 21,7 δις ευρώ που εμφανίζεται στον προϋπολογισμό. Είδηση που ενώ εμφανίζεται ακόμη και σε πρωτοσέλιδο καθημερινής εφημερίδας, η κυβέρνηση δεν απαντά, προσποιείται την αδιάφορη και συνεχίζει το αποτυχημένο αφήγημα ενός successstory, που ομοιάζει με τις προβλέψεις που είχε για το 2020 και για τις οποίες έπεσε τελείως έξω.
Η έλλειψη κυβερνητικής απάντησης βέβαια δεν είναι η μόνη, καθώς μια σειρά ζητημάτων που έχουν τεθεί από κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς δεν έχουν τύχει απάντησης. Όπως το θέμα της άνισης μεταχείρισης των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων προς όφελος των ισχυρών πολυεθνικών και εγχώριων αλυσίδων από τα κυβερνητικά μέτρα που θέτει η Ε.Σ.Ε.Ε. Όπως το πρόβλημα που θέτει με ανακοίνωσή του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών σχετικά με το πρόβλημα με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 και τιςχιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που μένουν εκτός και το οποίο ενώ είχε επισημανθεί εγκαίρως στο Υπουργείο Οικονομικών δεν υπήρξε ούτε ανταπόκριση, ούτε απάντηση.
Το μεγάλο πρόβλημα που ανατέλλει, του υπέρογκου ιδιωτικού χρέους, δεν λύνεται με την αύξηση του αριθμού των δόσεων αποπληρωμής, τόνισε ο Τρ. Αλεξιάδης και έκλεισε την ομιλία του ζητώντας απαντήσεις από την κυβέρνηση για την αποδοχή τριών συγκεκριμένων προτάσεων που κατέθεσε και οι οποίες αποτελούν πλέον αίτημα του συνόλου των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων:
· Συνολική ρύθμιση των χρεών με τη λογική «εισόδημα μείον εύλογες δαπάνες διαβίωσης» και ό,τι απομένει να είναι τμήμα της δόσης
· Δημιουργία ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού;
· Διαγραφή, βάσει κριτηρίων, μέρους των χρεών